My third New Years Resolution
I am movie illiterate. If you were to ask me if I saw a particular movie I would answer ‘no’ or ‘I caught the last 15 minutes of that movie.’ I have very bad luck of sitting down on the couch with my family who insist I haven’t missed much. This is a common joke among my friends. (An example of this bad luck is V for Vendetta, which I saw the ending ten times before seeing it from start to finish).
I have had this idea of watching 100 movies in a year for some time now. This year I have the means and opportunity. I was finally inspired to take the plunge because of BookTuber Senna from Bookandquills. You can watch the video here.
At first 100 movies a years sounds like an intimidating number. That is one of the reasons I have put it off. The sheer amount of time makes it seem halfway through my goal I will have transformed into some strange couch potato creature subsisting on frozen pizza and Cheetos. This will not be my fate. So, lets look at the math.
How many movies a week will I need to watch? How many a month? What about the amount of time for this goal?
I will need to watch two movies minimum a week or a minimum of eight movies per month.
2 movies per week x 4 weeks = 8 movies per month
8 movies per month x 12 months in a year = 96 movies
As you might have noticed that does not equal 100. I know I will be able to fit four additional movies in throughout the year. This breakdown of the numbers makes everything feel much more possible. Now onto the last question!
How much time will it take watching two movies per week? According to the article the average movie length is 130 minutes long.
130 minutes x 2 movies = 260 minutes
260 minutes = 4.3 hours (4 hours and 20 minutes) minimum per week
4.3 hours per week x 52 weeks= 223.6 hours per year
Even if both movies were three hours that would add up to a total of six hours per week or 312 hours per year. Seeing as I do not watch TV and most Americans watch 35+ hours of brainless TV a week I figure this won’t be a problem. I am still watching 29 hours less of TV than the average American in a week. The amount of time spent watching movies will be between 223.6 to 312 hours 0r 9.3 to 13 days, which is small compared to the annual 28 weeks or 196 days people spend in front of the TV.
In the comments please feel free to let me know what are your favorite movies and possibly what I should avoid.
Until next time,
P.S. You will learn of my two other resolutions soon.